Selimiye Külliyesi Kündekari Kapıları Onarılıyor.

• Selimiye Camii Kapıları Onarılıyor-Foto 3
  • Selimiye Camii Kapıları Onarılıyor-Foto 4
  • Selimiye Camii Kapıları Onarılıyor-Foto 5
  • Selimiye Camii Kapıları Onarılıyor-Foto 2
  • Selimiye Camii Kapıları Onarılıyor-Foto 1

Müze Müdürlüğü bünyesinde Trakya Kalkınma Ajansı ve Edirne İl Özel İdaresi desteği ile kurulan laboratuar bünyesinde Selimiye Külliyesine ait kapıların bakımları yapılıyor. İlk olarak Dilenciler Kapısına ait kündekari kapının bakımı ve konservasyonu  restoratör Deniz Kutsal AYAN tarafından yapıldı. Kapılar onarım sonrası tekrar yerine konuldu.

Selimiye Camii kuzey dış bahçe kapı kanatlarının onarımı sırasında öncelikle kapı uygun şartlarda yerinden kaldırılmış ve taşınmıştır. Onarımı için uygun mekân hazırlanmıştır. Eser metallerden arındırılıp daha sonra kimyasal maddeler yardımı ile boya sökme işlemi ve zımparalama işlemi gerçekleşmiştir. Boya sökme işlemi bittikten sonra eserde ciddi tahribatlar oluşturan böcek ve kurtlardan eseri arındırmak ve gelecek nesillere aktarmak için dezenfektan olarak tımbercare aqua fırça ve enjekte yöntemi ile eserin her parçasına emprenye edilmiştir.

Eserden minimum zararla alınan ahşap parçası İBB KUDEB laboratuarına gönderilerek ahşap cins analizi yapılmıştır ve eserin ahşabının karaağaç türünden yapıldığı saptanmıştır. Daha önce yanlış restorasyon sonucu farklı ahşap cinsleri kullanılan eserin eksik olan künde parçaları karaağaç ile tamamlanıp çürümüş olan bölümler üslubuna uygun şekilde çivi yada yapıştırıcı kullanmadan değiştirilmiştir. Eserde bulunan uçuş delikleri karaağaç toz talaşı, gomalak vernik ile hazırlanan macun ile doldurulmuştur. Eserden arındırılan metaller temizlenip koruyucu reçine uygulanmış yerine takılmıştır. İnce zımpara ile hassas zımparası yapılmış 50 kat gomalak vernik uygulanmıştır.